Woda kolońska

Spośród wielu męskich zapachów bez wątpienia bardzo wyróżnia się woda kolońska, która jest znana już od początków XVIII wieku. To wtedy bowiem właśnie, a dokładniej w roku 1709, powstała pierwsza na świecie fabryka zapachu, który na długie lata stał się synonimem męskości. Fabryka ta zlokalizowana była w Kolonii, stąd też wzięła się nazwa tego produktu. W kolejnych latach woda kolońska zyskała ogromną popularność w całej Europie, dostarczana była na praktycznie wszystkie królewskie i książęce dwory.

Popularność wody kolońskiej trwa po dziś dzień, nadal dla wielu panów jest ona jednym z najważniejszych kosmetyków. Jej kompozycja zapachowa składa się z olejków eterycznych otrzymanych z bergamoty, cytryny, pomarańczy, lawendy i rozmarynu, rozpuszczonych w 80-procentowym roztworze alkoholu. Oryginalna woda kolońska po dziś dzień jest produkowana w Kolonii przez potomków wynalazcy, a jej dokładna receptura jest pilnie strzeżona. Wielu producentów perfum oferuje swoje własne wody, które w mniejszym lub większym stopniu są podobne do oryginału sprzed wieków.

Jak używać wody kolońskiej

Woda kolońska to tak naprawdę woda perfumowana, tyle że posiadająca specyficzny zapach dzięki użytym do jej wytworzenia składnikom. Może być używana zarówno przez mężczyzn, jak również przez kobiety. Trzeba ją jednak umiejętnie stosować, przede wszystkim zachowując umiar. Aromat jest intensywny i długo utrzymujący się nawet przez kilka godzin, dlatego w zupełności wystarczy niewielka ilość do uzyskania odpowiednich efektów. Zbyt dużo wody sprawi, że zapach stanie się zbyt intensywny i przytłaczający. Wodą należy skrapiać miejsca wytwarzające największą ilość ciepła, czyli nadgarstki, pachy, policzki czy szyję. Zdecydowanie należy unikać pocierania skropionych miejsc, gdyż negatywnie się to odbija na nutach zapachowych. Kilka kropel dziennie w zupełności wystarczy, żeby świeżo się poczuć i wywołać pozytywne wrażenie.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Versace Bright Crystal

Perfumy męskie Versace

Versace Blue Jeans